Donate
[wpml_language_selector_widget]

Blog #3

 

 

Imaginea UEO în societate

Interviu cu pastorul UEO, Ilie Țundrea

 

În societate, instituțiile universitare au un rol deosebit de important. Acestea contribuie la dezvoltarea tinerilor atât prin faptul că îi propulsează pe o scară mai înaltă a nivelului intelectual, deschizându-le porți spre cunoaștere, cât și prin faptul că le oferă un anumit rol în societate. Universitatea Emanuel din Oradea este o școală unică, fiind singura universitate baptistă conservatoare din Europa. Ce impact credeți că a avut universitatea de-a lungul timpului în societate?

R: Universitatea Emanuel, prin natura ei ca universitate creștină conservatoare, s-a bucurat de apreciere din partea tinerilor din țară și din diaspora. Chiar dacă este situată în extremitatea de vest a țării, universitatea a atras un număr semnificativ de studenți din orașe mari ale țării cu tradiție academică. Absolvenții universității slujesc în 40 de țări ale lumii, purtând cu ei și trăind motto-ul universității ”Integritate, Excelență și Pasiune”. Calitatea absolvenților noștri a mărit interesul bisericilor, organizațiilor, companiilor să recruteze studenți încă din anii de studii.

Printre scopurile principale ale Universității Emanuel este acela de a modela caractere. În ce măsură credeți că poate un slujitor al lui Dumnezeu influența persoanele lângă care trăiește?

R: Este de la sine înțeles că educația creștină, de care se bucură studenții universității noastre de la toate specializările, îi echipează cu o etică a muncii specifică celor care lucrează „ca pentru Domnul”, prin responsabilitate, calitate, competență și încredere, trăsături de caracter pe care orice angajator le apreciază.

Nu este o noutate faptul că pandemia de Coronavirus a afectat interacțiunea umană. Ar trebui ca această pandemie să reprezinte un impediment în relaționarea slujitorilor lui Dumnezeu cu cei din jurul lor?

R: Trebuie să recunoaștem că relațiile sociale au traversat o perioadă deloc ușoară pentru întreaga societate. Interdicțiile impuse, anxietatea creată, realitatea cruntă a îmbolnăvirilor și a deceselor în număr extrem de mare au afectat comunicarea, vizitele, serviciile de biserică. Da, slujitorii lui Dumnezeu sunt chemați să se implice în nevoile sociale și spirituale ale comunității indiferent de circumstanțe.

Trăim într-o lume în care valorile morale sănătoase sunt date la o parte în favoarea unei vieți după bunul plac. Raportându-ne la versetul 6 din Psalmul 84: ,,Când străbat aceștia Valea Plângerii, o prefac într-un loc plin de izvoare și ploaia timpurie o acoperă cu binecuvântări”, cum credeți că ar putea Universitatea Emanuel influența societatea din vremurile noastre?

R: Niciodată imoralitatea nu poate fi soluție pentru situațiile de criză, oricât de puternice sau extinse sunt. Credem că pandemia este și acțiunea lui Dumnezeu față de o lume care îi tăgăduiește Ființa și batjocorește Cuvântul Sfânt. Universitatea Emanuel poate influența societatea modernă prin calitatea morală și spirituală a fiecărui membru din comunitatea academică, membru care își cunoaște identitatea și Dumnezeul pe care Îl slujește și care Îl mărturisește pe Hristos prin ceea ce gândește, făptuiește și prin felul în care își iubește semenii.

Care este mesajul dumneavoastră pentru studenții care ar dori pe viitor să urmeze cursurile Universității Emanuel din Oradea?

R: Să se informeze prin contactul cu absolvenții sau studenții universității, să participe la conferințele anuale de orientare în carieră (Quo Vadis sau Turul virtual) pentru a-și înțelege chemarea la slujirea Împărăției lui Dumnezeu. Datorită faptului că Dumnezeu ne-a însoțit în decursul celor 30 de ani de existență, credem că este planul lui Dumnezeu cu noi să ne folosească în formarea lucrătorilor, pentru a duce mărturia sfintei credințe la care Universitatea Emanuel a făgăduit să-și trăiască menirea.