Donate
[wpml_language_selector_widget]

Istoria noastră

Ideea înființării unei universități creștine s-a născut în anii 1974-1976 în vremea trezirii spirituale din Biserica Baptistă Emanuel, pe atunci Biserica Baptistă nr. 2, sub păstorirea lui Liviu Olah.

Atunci Biserica a fost încurajată să se roage și să îndrăznească lucruri mari cu Dumnezeu. Gândul cu privire la importanța educației creștine a prins contur și în anii ’80. Sub păstorirea lui Nicolae Gheorghiță și Paul Negruț, Biserica Emanuel a început o școală biblică în secret cu scopul de a pregăti pastori, evangheliști și misionari pentru satele și orașele din România.

În 1990, la scurtă vreme după căderea regimului comunist, Biserica Emanuel a înființat Liceul Teologic Emanuel, iar școala secretă, cunoscută sub numele de “Școala Prorocilor”, a fost reorganizată sub forma unui institut teologic baptist de grad universitar. Încurajați de dorința tinerilor evanghelici de a studia, precum și de sprijinul unor personalități din viața publică și academică a țării, Biserica Emanuel și-a extins viziunea în direcția dezvoltării unei universități baptiste care să ofere programe de studiu, alături de teologie, și în domeniile filologie, științe socio-umane, muzică, management și informatică economică.

De la înființare, Universitatea Emanuel funcționează sub autoritatea spirituală a  Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea, păstorită de Petru Vidu, Dorin Hnatiuc, Aurelian Botică, Cosmin Marc și Paul Negruț. Pastorii bisericii, împreună cu un grup de personalități recunoscute în spațiului evanghelic internațional, alcătuiesc Bordul de Garanți. Din punct de vedere academic, Universitatea Emanuel din Oradea este integrată în sistemul național de învățământ sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării din România prin acreditarea acordată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

În prezent, Universitatea Emanuel din Oradea este singura universitate baptistă conservatoare acreditată din Europa, care oferă tinerilor din bisericile baptiste sau alte biserici evanghelice posibilitatea de a studia într-un mediu în care excelența academică este dublată de integritatea caracterului creștin.  În cei treizeci de ani de la înființare, la Universitatea Emanuel au absolvit peste 2600 de tineri care poartă cu ei valorile și viziunea școlii în aproximativ 40 de țări ale lumii.

Pentru noi, Universitatea Emanuel este un miracol și o binecuvântare; pentru tine este o oportunitate.