Donate
[wpml_language_selector_widget]

Blog #29

Fridrich Wilhelm Schuller

Autor: Silviu Jurjeu

 

Fratele Fridrich Wilhelm Schuller s-a născut la 30 Iulie 1880 la Bod, jud.Brasov. Se întoarce la Domnul și este botezat în Biserica baptistă germană din București la 20 Iulie 1902, de pastorul acesteia, fratele Johann Hammerschmidt. Se căsătorește în anul 1905 cu Marie Gertrud Hehn din Biserica baptistă germană din București, una din fiicele familiei Jacob și Susana Hehn. După o căsătorie binecuvântată de Domnul de aproape 25 de ani, Soția sa, Marie Gertrud (Hehn), după ce născuse opt copii, ultima fiind Lore Margareta, decedează în anul 1929, iar fratele Friedrich W. Schuller rămâne văduv și cu patru copii minori în întreținere.

 

Foto 1: Familia Schuller – 1927. Cei șapte copii, (cel de-al cincilea copil născut, Kaethe decedată la un an de la naștere în anul 1915, nu apare în fotografie) cu tatăl, Friedrich Wilhelm în dreapta și mama, Marie Gertrud cu mezina Lore Margarete în brațe.

 

Cei opt copii ai familiei F.W.Schuller și Marie Gertrud Schuller au fost: Friedrich Wilhelm jr. (1906-1981), Heinrich Carol (1908-1984), Gertrud (Zwettler) (1910 -?), Irmgard Lucy (Szasz) (1912-1992), Kaethe (1914-1915),  Erich  (1917-1998), Reinholdt Siegfried (1921-1996) și Lore Margarete (Johnson)(1925 ?-?).

Fratele Wilhelm Friedrich Schuller se recăsătorește cu Ida (Ruth) Harley, văduva fostului misionar American Daniel T. Hurley decedat pe câmpul de misiune din România.

Cununia civilă a fratelui Friedrich cu sora Ida a avut loc la data de 20 Iunie 1936, iar cea religiosă în 26 Iunie 1936 la București, binecuvântarea fiind oficiată de fr. Constantin Adorian, cumnatul fratelui Friedrich Schuller și pastor al Comunității baptiste române Golgota. (Prima soție a fratelui Friedrich W.Schuller,  Marie Gertrud Hehn a fost sora de trup a sorei Luisa Hehn, căsătorită Adorian, soția fratelui Constantin Adorian, ambele fiind surori, alături de Karoline (Debera) Hehn, Oto Hehn și Henriette (Leisering) Hehn, în familia colportorului german de biblii, Jacob Hehn și a sotiei sale Susana Hehn, membrii ai bisericii baptiste germane din București).

 

Foto 2: În fotografie, primul din stânga în rândul de jos, fr. Friedrich Wilhelm Schuller, împreună cu profesorii (Ioan R. Socaciu, directorul institutului, fr. Dr.Everett Gill și fr. Constantin Adorian) împreună cu prima promoție de studenți de la seminarul Baptist din București, cu ocazia vizitei fr. Dr. Everet Gill în România.

 

Fratele Friedrich Wilhelm Schuller, membru marcant din Biserica baptistă germană din București și profesor la Institutul biblic Baptist din București încă în perioada de început a aceestuia la București,  își face mutația la 25 iunie 1933 la Comunitatea baptistă  română nr. 1- Golgota, păstorită de fr. Constantin Adorian, după recăsătorire, unde sora Ida era membră încă din anul 1923, și unde fr. Wilhelm Friedrich Schuller va funcționa o perioada ca Administrator. În această perioadă Fratele W.F.Sculller era implicat și în afaceri cu petrol, deținând firma Aurora Petrolifera, activități și depozite în București, Ploiești și Timișoara.

În 1942 când bisericile baptiste sunt închise de regimul Antonescu, pastorul acesteia, fratele George Teutch este angajat de fratele Schuller la depozitul său din Timișoara până la sfârșitul războiului când în 1946 fratele Teuch revine ca pastor la biserica baptistă germană din Timișoara.(Istoria bisericii baptiste germane din Timișoara-manuscris nepublicat Marius Cimpoaie)

Anul 1937 marchează aniversarea Jubileului de 25 de ani al Comunității baptiste Române Nr.1, așa cum era denumită oficial biserica noastră în acea vreme. Pe parcursul lunii Decembrie a aceluiași an, săptămânal Miercurea seara și Duminica dimineața și seara au avut loc servicii festive. Cel din data de 5 Decembrie 1937 de la ora 17 a fost condus de fr. Ion Ordeanu l-a avut ca vorbitor alături de Constantin Adorian și pe Fridrich Wilhelm Schuller.

Duminică 12 Decembrie 1937 la serviciul de dimineață, programul a fost condus de sora Ida Schuller.

Fr. Fridrich Wilhelm Schuller împreună cu soția sa, Ida (Flake/Hurley) Schuller fac o călătorie în Statele Unite la rudele sorei Ida, călătorind cu trenul până la Bremen și apoi cu Vaporul “Europa”, până în portul New York, ajungând acolo pe 30 iunie 1939, neștiind că în curând se va declanșa a doua conflagrație mondială și că întorși în Romania, nu vor mai putea să se întoarcă împreună vreodată în SUA.

Reveniți în România, sora Ida își continuă lucrarea plină de abnegație atât în București cât și în multe alte locuri din țară, la munte și la câmpie, la oraș și la sate deopotrivă, și se îngrijește de cei trei copii mai mici, din care 2 minori ai fratelui Friedrich, rămași orfani de mama, Erich Schuller (născut la 9 Aprilie 1917), Reinhold Siegfried Schuller (născut la 21 Octombrie 1921) și mezina, Lore Margarete, căsătorită ulterior Johnson. Fiica acesteia din urmă, nepoată a fr. Schuller a furnizat de fapt și câteva fotografii ale familiei Schuller și ale bunicii sale adoptive Ida (Flake/Hurley) Schuller.

Până la plecare sorei Ida înapoi în Statele Unite, familia Schuller a locuit în str. Carol Davila nr.2, nu departe de Institutul biblic Baptist din str. Berzei nr. 29.

După cel de-al doilea razboi Mondial, când comuniștii ajung la putere în România, Guvernul Statelor Unite prin reprezentanții săi de peste ocean o sfătuiesc pe sora Ida Schuller să se reîntoarcă în SUA. Astfel în 1946, sora Ida Schuller se reîntoarece în SUA cu speranța că își va putea duce ulterior întreaga familie la adăpost în SUA.

Lucrul acesta nu a fost posibil, așa ca fratele Friedrich Schuller a rămas în România, trecând  în veșnicie 11 ani mai târziu, în anul 1957,  la vârsta de 77 ani.