Donate
[wpml_language_selector_widget]

Blog #22

Începuturile credinței baptiste în localitatea Tiur: binecuvântări și provocări

Autor: DAVID FRĂȚILĂ

 

Începuturile credinței baptiste în localitatea Tiur: binecuvântări și provocări

 

Primul Război Mondial a fost unul din cele mai dezastruoase evenimente din secolul XX. Acesta a presupus pierderea multor vieți, printre care s-au numărat și vieți ale unor credincioși baptiști. Cu toate acestea, Dumnezeu a ridicat alți oameni care s-au convertit pe front și au devenit slujitori și pionieri baptiști în localitățile natale. Un astfel de caz poate fi văzut în localitatea Tiur din județul Alba. În anul 1920, localnicul Sevestrean Maxim, convertit în timpul războiului, se întoarce acasă și începe să le vorbească oamenilor despre Hristos. Soția sa, Aurelia, deși s-a împotrivit inițial, a fost botezată în anul 1921 în localitatea Partoș de către pastorul Ioan Popovici. 

Biserica Creștină Baptistă din Tiur a sărbătorit anul acesta 100 de ani de la organizarea primului botez. Acesta a fost oficiat în data de 8 iulie 1923 de pastorul Ioan Popovici din Petriș. Cu privire la acest eveniment, revista oficială a baptiștilor din România, Farul Mântuirii, afirmă: ,,TIUR-Si in aceasta comuna s’au botezat in ziua de 8 Iulie a.c. 37 de personae, incheind astfel legamant cu Domnul lor personal. Botezul l’a indeplinit fratele Ioan Popovici.”[1] Informația aceasta a fost scrisă de Gheorghe Cozman, pastorul cercului Aiud. Dintre cei care s-au botezat în această zi se numără: Gaji Ioan, Nemeș Ana și Seicean Petru.

De asemenea, acest eveniment unic din zona Blajului a fost menționat într-un ziar secular publicat în orașul Blaj. Articolul este scris într-un mod defăimător, astfel baptiștilor li se oferă o imagine nu tocmai bună.

La unul dintre primele botezuri oficiate în Tiur, sătenii s-au hotărât să meargă pe malul Târnavei și să oprească oficierea botezului. Aceștia s-au pregătit să arunce cu pietre în credincioșii adunați în acel loc. Dorința lor a fost oprită de cei șase frați ai candidatei Rus Maria. Deși aceștia erau necredincioși, au făcut zid oprindu-i pe instigatori spunându-le să nu îndrăznească să se atingă de ei pentru că în acel grup se află și sora lor. Astfel, localnicii care au venit cu un gând rău nu și-au dus la îndeplinire planul.[2]  

Uitându-ne în urmă, putem afirma că Dumnezeu binecuvântează începuturile slabe. Începuturile acestei biserici au fost încununate atât cu provocări, dar și cu binecuvântări.

[1] Farul Mântuirii, Septembrie 1923, 16

[2] Informație primită de la Iovuța Popa, fiica lui Rus Maria.