Artenie Zdrânc
Autor: DAVID FRĂȚILĂ
Artenie Zdrânc s-a născut în 14 aprilie 1902 în localitatea Pâclișa, județul Alba, fiind consătean cu frații Avram și Constantin Bălgradean. A fost unul dintre cei șase copii ai unei familii de agricultori. La vârsta de 7 ani pleacă în Alba Iulia pentru a studia și absolvă cinci clase, dintre care patru clase primare și una civilă. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial și plecării pe front a doi dintre frații săi este nevoit să își întrerupă studiile și să se întoarcă acasă. Conform mărturiei lui, trăiește o viață în păcat, dar la vârsta de 20 de ani îl mărturisește pe Domnul în apa botezului. Este botezat astfel în 2 iulie 1922, alături de alte 85 de persoane, de pastorul Ioan Popovici în localitatea Partoș.
Începând cu data de 10 februarie 1924 până în 25 octombrie 1925 este încorporat în armată în Bistrița, apoi în București. După eliberare începe cursurile Seminarului Baptist din București pe care le absolvă în anul 1929. După încheierea studiilor, în data de 2 iunie 1929 este ordinat ca pastor în biserica baptistă din Petriș de Covaci Ioan, Popovici Ioan și Boșorogan Pavel.
Foto 1: Promoția anului 1929 din care a făcut parte și pastorul
Zdrânc Artenie
În 6 februarie 1930 se căsătorește cu Iovin Vioara din Arad-Gai. Căsnicia acestora a fost binecuvântată cu zece copii.
Viața de slujire a pastorului Artenie Zdrânc a fost ghidată după deviza misionarului baptist William Carey Expect great things from God; attempt great things for God (Așteaptă lucruri mari de la Dumnezeu; îndrăznește lucruri mari pentru Dumnezeu). Lucrarea misionar-pastorală și-a desfășurat-o în câteva zeci de localități, fiind organizate în cercuri pastorale, precum cercurile Petriș, Alba Iulia, Pâclișa, Blaj-Teiuș, Nășlac și Aiud.
Foto 2: Pastorul Zdrânc Artenie în Biserica Baptistă din Tiur
Numărul mare de biserici păstorite, cât și încercările prin care trece în această perioadă arată zelul său misionar și întărește chemarea pe care a primit-o la slujire.
La vârsta de 95 de ani, pastorul Artenie Zdrânc se întâlnește pentru totdeauna cu Cel pe care L-a slujit cu credincioșie toată viața. Serviciul de înmormântare a avut loc în 17 martie 1998 în orașul Alba Iulia, fiind oficiat de pastorii Nicu Tătar, Cornel Ardelean, Cornel Mara, Ioan Ciocan, Marcel Cordoș și Ioan Crișan. Cu această ocazie închinarea prin cântare a fost condusă de corul mixt al bisericii baptiste din Alba Iulia și de o fanfară din Arad.