Donate

Prof. univ. dr. MARIUS CRUCERU

Marius David Cruceru

Gradul didactic: Profesor universitar
Titluri ştiinţifice:  Doctor
Domeniul: Litere, lingvistică indo-europeană, limbaj teologic, Augustin.
Specializarea: Litere, limba greacă veche, limba latină clasică.
Funcţia: Director Departament de Teologie, Muzică şi Ştiinţe socio-umane
Activitate de cercetareCurriculum Vitae
Contact: marius.cruceru [ at ] emanuel.ro

Prof. univ. dr. MARIUS CRUCERU

Repere personale

În 1985 m-am întors la Domnul. Deși înainte doream să fiu pilot de aviație militară, Dumnezeu m-a chemat foarte clar, în cursul unei întîlniri de studiu biblic, la studiul filologiei clasice. Am simțit o nevoie ardentă să citesc textul original din limba greacă, studiind pe atunci Evanghelia după Ioan. În clasa a X-a am cerut ”meditații” profesorului Eugen Munteanu, pe atunci cercetător la institutul de lingvistică din Iași. Din acel moment am știut ce vreau să fac: să studiez Noul Testament în limba originală și să îi învăț și pe alții să o facă. Astfel am devenit clasicist. Apoi am migrat către hermeneutică și patristică. 

În cursul carierei mele am primit mai multe oferte de a preda din nou în alte universități din țară. Adesea spun: ” la UEO fac ceea ce îmi place cel mai mult, lucrul la care m-a chemat Dumnezeu ca vocație, și mai sînt și plătit pentru asta”. Nu mă vedeam predînd din nou discursurile lui Cicero, Dialogurile lui Platon sau ”Despre războiul galic” al lui Cezar, chiar pe salarii cu mult mai mari. Am rămas la UEO pentru că aici am descoperit că pot face mai mult împreună pentru studenți: ucenicie peripatetică. Ce înseamnă asta? Nu numai ore în clasă, ci misiune, călătorii de formare împreună, activități de modelare în caracter. 

Din 2005 am pornit un proiect de ucenicie peripatetică (în limba greacă ”peripateo” este un verb care arată spre ceea ce a făcut și Domnul Isus și Apostolul Pavel, călătoria de formare împreună cu ucenicii, ”peripateo” înseamnă ”a merge în cerc”), intitulat Fabrica de bărbați. Este un grup de ucenicie în care ne ocupăm de partea care nu se poate forma în clasă, caracterul, deprinderile de adevărați bărbați folositori Împărăției lui Dumnezeu. De trei ani stăm în campus ca familie. Aici la ora 20, 21, 22 marți, miercuri, joi, în biroul meu găsiți cîte un student care este deschis spre formarea individuală. Se numește ucenicie și la această slujbă cred că m-a chemat Dumnezeu în primul rînd, nu la o simplă carieră academică. 

Sînt căsătorit din 1991 cu Natalia, avem doi copii căsătoriți, Neriah, căsătorită cu Titus. Ei s-au mutat în Scornicești pentru a sluji Domnului în biserica care s-a plantat de-a lungul copilăriei lor în acel loc. Naum Lucas, care este căsătorit cu Andreea, lucrează în industria IT (și Neriah și Naum sînt absolvenți UEO!) și Noah Cristofor, care tocmai a intrat în program de Homeschooling. Sînt pasionat de instrumente muzicale, de ture lungi de gen Trekking-Touring cu bicicleta. Mă dau cu parapanta și în 2020 doresc să îmi obțin licența de pilot pe avioane ușoare. 

Am slujit ca pastor vreme de 20 de ani în Biserica Sfînta Treime din Aleșd. Tot din 2020 am pornit un proiect anti-divorț împreună cu soția mea, Se numește Casa Împăcării. Este o nouă chemare pe care Dumnezeu ne-a pus-o pe inimă, după ce din septembrie 2019 ne-am mutat într-o altă biserică din Județul Bihor. Mai multe despre mine pe www.mariuscruceru.ro