Donate
[wpml_language_selector_widget]

Prof. univ. dr. dr. PAUL NEGRUȚ

Paul Negruţ

Gradul didactic: Profesor universitar
Titluri științifice: Doctor (PhD în Teologie) – Brunnel University, Londra
Doctor (PhD în Studii politice) – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti
Domeniul: Teologie
Specializarea: Teologie sistematică, Teologie practică
Funcţia: Rector
Activitate de cercetare: Curriculum Vitae
Contact: rectorat [ at ] emanuel.ro

Prof. univ. dr. dr. PAUL NEGRUȚ

Repere personale

Trezirea spirituală din anii 70 sub păstorirea fratelui Liviu Olah a inspirat tinerii să îndrăznească lucruri mari cu Dumnezeu. Atunci s-a născut visul unei universități creștine. În anii 80, după ce am fost ales pastor al Bisericii Baptiste nr. 2, azi Biserica Baptistă Emanuel, împreună cu colegii am început un program neoficial de studii teologice pentru generația tânără. Experiența acelor ani de studii în secret prin munți, păduri și case, sub protecția și binecuvântarea lui Dumnezeu, m-a pregătit pentru deschiderea oficială a Institutului Biblic de la Oradea după căderea comunismului. Astfel, în septembrie 1990, s-au deschis porțile Institutului Biblic, care a devenit mai apoi Universitatea Emanuel din Oradea.

Universitatea Emanuel este locul unde excelența academică a profesorilor și studenților este dublată de integritatea spiritual-morală, și de pasiunea de a studia în vederea unei vieți trăită eficient pentru slava lui Dumnezeu și binecuvântarea semenilor. La Emanuel avem o perspectivă biblică asupra tuturor domeniilor de studiu cu scopul ca absolvenții noștri să fie printre cei mai buni specialiști în domeniu și, în același timp, oameni cu o ținută moral-spirituală care să aducă slavă lui Dumnezeu și un model de viață diferit.   

Vocația de dascăl la Universitatea Emanuel presupune trăirea în comuniune și comunitate. Comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt în contextul comunității academice a credinței, speranței și dragostei creștine. Din această perspectivă, locul și rolul meu este de a întrupa în fața colegilor și studenților modelul unui dascăl credincios, care este doar un mădular într-un trup dinamic al familiei Universității Emanuel. În speranța că studenții își vor aminti cu plăcere de cursurile de teologie sistematică, etică și consiliere spirituală, mă străduiesc să îi încurajez la disciplina spiritual-morală, pasiune pentru studiu și dragoste față de semeni. Dorința mea este ca studenții UEO să descopere frumusețea și fascinația umblării cu Dumnezeu prin credință și credincioșie.

După ani de zile de experiență în familie, psihologie clinică, pastorală și catedră mă uit în urmă cu inima plină de recunoștință față de Dumnezeul care a hotărât să mă nasc și să cresc împreună cu frații mei în familia Ioan și Elisaveta Negruț din satul Burzuc, să studiez la Școala din sat, apoi la Liceul Emanoil Gojdu din Oradea, Licență în Filozofie, specializarea Psihologie Clinică la Universitatea din București, doctoratul în Teologie la Brunnel University Londra, și al doilea doctorat în Științe Politice la SNSPA București.

După o prietenie frumoasă, la 22 de ani m-am căsătorit cu Delia și împreună am fost binecuvântați cu o căsnicie frumoasă și fericită, cu două fete, care la rândul lor s-au căsătorit și ne-au dăruit doi nepoți deosebiți. Când ne uităm la nepoții noștri, îi dăm dreptate celui ce a spus: „Dacă am fi știut cât de scumpi sunt nepoții, i-am fi făcut pe ei mai întâi!”