fbpx
Donate
[wpml_language_selector_widget]

Blog #36

Slujire, suferință și scris

Autor: DAVID FRĂȚILĂ

Nicolae Sava se naște în anul 1897 în comuna Brătășeanca din județul Prahova. Se întoarce la Domnul la vârsta de 15 ani, iar la 16 ani este botezat de către Constantin Adorian.

În anul 1926, participând la Conferința de la Lupeni, Toma Kloess, cere Uniunii să trimită un predicator în Craiova. Astfel, în 6 februarie 1927, are loc inaugurarea Bisericii baptiste din Craiova. La acest eveniment participă 15 persoane, iar serviciul de inaugurare este ținut de către Nicolae Sava din București. La Paștele anului 1927, împreună cu familia, acesta se mută în Craiova, unde rămâne până în anul 1936. 

Perioada pe care Nicolae Sava a petrecut-o în Craiova poate fi caracterizată de slujire, suferință și scris.

În ceea ce privește slujirea, acesta este ordinat ca pastor al bisericii din Craiova în luna ianuarie a anului 1928. Actul ordinării are loc în București, fiind oficiat de către pastorii: Constantin Adorian, Ioan Branea și Gheorghe Vulpescu. 

În urma lucrării sale, au loc mai multe botezuri, printre care se numără cel din anul 1927 cu 6 persoane, botezate de către Nicolae Iancu din Turnu Măgurele, cel din anul 1928 cu 9 persoane și cel din anul 1930 cu 8 persoane. Astfel, în perioada 1926-1931, biserica din Craiova crește de la 5 membrii la 50 de membrii. În anul 1936, la împlinirea a zece ani de la începerea lucrării misionare în Craiova, Nicolae Sava este ales misionar de către Societatea de Misiune pentru Moldova. Cu ocazia aniversării celor zece ani de la deschiderea Bisericii Creștine Baptiste din Craiova, în data de 31 octombrie, are loc și ordinarea fratelui Ioan Kloess ca pastor pentru această biserică. În acești zece ani, datorită lucrării neobosite a pastorului Nicolae Sava, biserica a crescut și în același timp a luat ființă orchestra, societatea femeilor Lidia și societatea tineretului.

Slujirea sa, nu s-a limitat doar la Biserica din Craiova, implicându-se atât în cadrul comunității, cât și în cel al uniunii. În anul 1932, i-a ființă Cercul Bisericesc Craiova, iar în anul 1933 s-a organizat Comunitatea Bisericească Baptistă Craiova. În acest timp, Nicolae Sava s-a ocupat de organizarea unor biserici din Oltenia. În ceea ce privește Uniunea, în anul 1931 este ales secretar de zi în cadrul Congresului Uniunii Bisericilor Baptiste Române desfășurat în localitatea Talpoș, iar în anul 1932, este ales cenzor al noi Uniuni, cu sediul la București. În cadrul conferinței de la București, din septembrie 1935, Nicolae Sava este ales în comitetul reorganizării uniunii. Astfel, se poate afirma că slujirea de la Craiova a fost una excelentă și deplină.

Perioada petrecută la Craiova este mai grea în ceea ce privește suferința. Slujirea lui Nicolae Sava nu a fost lipsită de încercări. Prima durere de care are parte este pierderea soției, Mărioara, în 12 august 1928, anul ordinării sale. Bucuria slujirii este astfel străpunsă de pierderea soției. Rămânând singur cu un băiat, se recăsătorește cu Ana Socaci din Aiud, în anul 1929. Aceasta, este alături de el în momentele grele și un real ajutor în lucrare.

Pe lângă suferința cauzată de pierderea soției, Nicolae Sava experimentează suferință și din partea autorităților, cât și din partea bisericii majoritare și a oamenilor de rând. Astfel, în data de 18 august 1929, fiind în misiune în comuna Mihalț din județul Alba, este lovit de către locuitorii comunei. De asemenea, în februarie 1932, este arestat și bătut în comuna Balaci din județul Teleorman.                                                         

Cu toate că are parte de suferință, Nicolae Sava rămâne perseverent în slujire. Acesta, în anii petrecuți la Craiova, scrie foarte multe poezii. Lucrul acesta este concretizat prin publicarea cărții Tezaurul tineretului, în două volume. Primul volum este publicat în 1935, iar al doilea în 1936. În cadrul congresului din anul 1928, Nicolae Sava recită o poezie dedicată Regelui Mihai. De asemenea, pe lângă mulțimea poeziilor publicate în Farul Mântuirii, acesta scrie poezia congresului din anul 1928, cât și poezia congresului regional din Arad din anul 1930. În anul 1936, una dintre cele opt filiale ale Depozitului de literatură creștină din București, se află în Craiova sub administrarea lui Nicolae Sava. Pe lângă publicarea cărții de poezii, acesta editează revista Luminătorul creștin, începând cu anul 1932. 

Suferința nu a fost un impediment în a sluji sau a scrie, de aceea perioada petrecută la Craiova a fost cea mai rodnică din punct de vedere publicistic. 

După mulți ani de slujire, Nicolae Sava își sfârșește alergarea cu bine în localitatea natală, de pe meleagurile Munteniei, rămânând un model de slujire pentru generațiile viitoare.